Støtteforeningen til selvhjælp i Uganda fik i november 2020 tilsagn om en bevilling på 1.920.637 kr. fra Civilsamfundspuljen til projektet "Integrated Agricultural, Socioeconomic and Awareness Development Project Isingiro", j.nr. 20-3001-CSP, kort kaldet IASAD-projektet. Projektets totalbudget var 1.950.304 kr. Det løb fra den 1. december 2020 til den 30. november 2023 og blev udført i samarbejde med partnerorganisationen Mend the Broken Hearts Uganda (MBHU), som stod for hovedparten af den faglige indsats. Støtteforeningens rolle foruden tilsyn og administration var at facilitere formidling af menneskerettigheder og lighedsprincipper. Projektet byggede i høj grad videre på de gode resultater og erfaringer opnået i Orphans and Other Vulnerable Children's Households Development Project Kanungu og Vulnerable Households Empowerment and Civic Engagement Promotion Project Kanungu udført i 2016-2019. I forhold til disse to tidligere projekter var indsatsområdet helt nyt, og omdrejningspunktet i indsatsen var en ny landbrugsmæssig tilgang inspireret af bl.a. organisationen Farming 4 Life.
Projektresumé:
IASAD-projektet var en treårig udviklingsindsats, hvor nyskabende landbrugspraksis rettet mod fødevaresikkerhedsforbedring blev integreret med de velkendte koncepter indkomstskabelse og spare-låne-aktivitet i selvhjælpsgrupper og engagering af lokalsamfund i rettighedsfremme. De to primære målgrupper var 2400 bondehusstande og 100 ressourcepersoner og lokale ledere i tre landkommuner i det fattige distrikt Isingiro. Husstandene blev organiseret i grupper og hjulpet til en landbrugsmæssig omdannelse til forbedring af deres udbytte, indkomst og trivsel. Opsparing og lån i grupperne gav bønderne mulighed for at forvalte deres indkomst og foretage investeringer til yderligere forøgelse af deres socioøkonomiske niveau. Borgerne blev gjort bevidst om deres rettigheder og i stand til at hævde dem. Således udviklede de sig til fortalere for ordentlige serviceydelser fra myndighederne, som blev inddraget aktivt i projektet og engageret til at påtage sig deres ansvar.
- Projektmål nr. 1: Pr. januar 2023 fungerer 60 grupper med i alt 1200 bondehusstande i 60 landsbyer godt efter VIPAT-modellen (Village Intervention for Participatory Agricultural Transformation) og inddrager yderligere 1200 nærliggende husstande.
- Projektmål nr. 2: Pr. juni 2023 leverer 70 spare-låne-grupper med i alt 2100 husstande basale finansielle ydelser til disse husstande og giver dem opsparings- og investeringsmuligheder, som er tilstrækkelige for deres trivsel og bæredygtighed.
- Projektmål nr. 3: Ved afslutningen af det treårige projekt er VIPAT-gruppemedlemmernes borgerkompetencer opbygget, så de effektivt kan kræve og opnå ordentlige serviceydelser og efterlevelse af rettigheder for alle i deres lokalsamfund.
- 61 selvhjælpsgrupper med i alt 1220 bondehusstande er dannet i indsatsområdets ca. 60 landsbyer og har fået såsæd, dyr, startkapital, vejledning og øvrig hjælp til at opstarte deres selvvalgte landbrugsprojekter.
- Yderligere 60 grupper med i alt 1216 husstande er dannet med støtte fra etablerede grupper i form af vejledning, såsæd, dyr mv. gennem en solidaritetskæde.
- Grupperne har deltaget i ugentlig undervisning i effektiv og bæredygtig dyrkning og husdyravl og driver med fint udbytte projekterne med deres valgte afgrøder og dyr.
- Ifølge evalueringen foretaget ved projektets afslutning er 79 % af husstandene tilknyttet en Farmer Field School (oplæring på fællesmark).
- 92 % har dyrehold og 85 % både dyrehold og afgrødedyrkning og altså varierede føde- og indtægtskilder – før projektet havde kun 50 % husdyr.
- 79 % har deltaget i undervisning i sygdoms- og skadedyrsforebyggelse og ligeledes 79 % i efterbehandling af afgrøder.
- Alle grupperne er undervist i anlæggelse af køkkenhaver og korrekt ernæring (særlig for små børn) og tilskyndet til at investere i køkkenhaver for at højne og variere deres næringsindtag og evt. tjene på overskydende avl.
- Grupperne har organiseret sig i 12 sammenslutninger på sogneniveau i de tre landkommuner, og af sammenslutningerne er der oprettet 3 forbund på kommuneniveau. Disse udgør netværk til videndeling, opnåelse af bedre markedsadgang, fælles investering i større udstyr samt styrket kamp for rettigheder.
- Der er sket spredning af VIPAT-konceptet til 7 nye landsbyer, heraf både nogle i indsatsområdets sogne og nogle i nabosogne og -kommuner.
- Personale fra myndighederne har fået bedre muligheder for at formidle gode landbrugsmetoder for folk i indsatsområderne.
Vedr. projektmål nr. 2:
- 70 grupper med i alt 2102 husstande er oplært i og hjulpet i gang med spare-låne-aktivitet.
- Ved projektets afslutning havde 60 af grupperne fuldført mindst én spare-låne-årscyklus, mens de 10 øvrige var mere nydannede og primært bestående af husstande fra solidaritetskæden.
- Deltagelsen i de månedlige møder i spare-låne-grupperne er ca. 100 %, og 96 % af gruppemedlemmerne er enige eller meget enige i, at de har opnået evner inden for opsparing og lån.
- Ved projektets afslutning var der i gennemsnit opsparet over 10.000 kr. pr. gruppe.
- 98 % sparer op i og låner fra spare-låne-grupperne, 89 % har ikke (længere) lån hos banker eller vekselerer, og 71 % har udelukkende lån i deres gruppe.
- 87 % låner til små foretagender og 78 % til forbedringer i hjemmet, og der investeres i f.eks. ekstra husdyr, kurve- og brugskunstfremstilling, redskaber, vandtanke, tætte afgrødebeholdere, solcellelamper, SaWa Bag-vandrensningsposer (der renser drikkevand uden kogning), fremstilling eller køb af energibesparende murstenskogesteder (med 50-70 % nedsat brændeforbrug, meget mindre røg, hurtigere og lettere madlavning) samt uddannelse af husstandens børn og unge.
- 90 % føler sig i stand til at betale de lånte penge tilbage og yderligere 9 % delvis i stand.
- Grupperne har modtaget undervisning i værdiforøgelse af afgrøder og bedre markedsadgang. Det har udbredt kendskabet til hensigtsmæssig høst, behandling/forarbejdning og emballering/langtidsopbevaring og ført til organiseret kollektiv markedsføring og implementering af strategier til mest favorabel afsætning af afgrøder og opnåelse af størst gevinst f.eks. uden mellemmænd.
- 75 % af husstandene tjente over 185 kr. pr. måned ved projektets afslutning, mens kun 35 % gjorde det ved begyndelsen.
- Kvindernes rolle er i projektet ændret fra hjemlig omsorg til økonomisk skaffende og forvaltende.
Vedr. projektmål nr. 3:
- Der er sket direkte formidling til 5492 borgere og ledere gennem dialogbaserede menneskerettighedsseancer i sognene i de tre landkommuner, mens folk i hele Isingiro-distriktet er nået via 13 direkte radioudsendelser med lytterinteraktion.
- Ifølge evalueringen foretaget ved projektets afslutning har 97 % af projektdeltagerne deltaget i menneskerettighedsseancer, hvor 93 % er bevidstgjort om generelle menneskerettigheder, 73 % om kvinders rettigheder og 66 % om børns rettigheder.
- 91 % føler sig i stand til at tale for egne rettigheder og yderligere 8 % delvis i stand i dette, mens 79 % føler sig i stand til at tale for andres rettigheder og 17 % delvis.
- Kendskabet til anmeldelse og begæring til rette instanser er udbredt, og opfølgninger på visse identificerede konkrete problemer er foretaget.
- Stor myndighedsopbakning er opnået gennem aktiv inddragelse i det daglige arbejde og ved kvartalsvise interessentworkshops, 3 fremvisningsbesøg og en konference for højtstående nøglepersoner.
- Lokale myndighedspersoner har fået mod til og mulighed for at bringe problemstillinger videre, og niveauet af serviceydelser og rettighedsoverholdelse er forbedret.
- Projektresumé
- Projektdetaljer
- Budget
- Baggrund for indsatsen
- Styregruppe og projektteam
- Rollefordeling
- Projektmål
- Aktiviteter og resultater
- Generelle observationer
- Indvirkninger, projektmål nr. 1, 2 og 3
- Oplysning
Under projektbesøget i juli 2023 blev der lavet optagelser til en informationsvideo om projektet. I videoen forklares og illustreres mange af projektets koncepter, ligesom seeren får et indblik i forholdene i indsatsområdet og betydningen af projektet for de mange tusinde involverede. Videoen tjener som en synliggørelse af mange af projektets resultater og af den forskel, som indsatsen med støtte fra Civilsamfundspuljen har gjort. Den er tilgængelig for alle på YouTube og kan ses herunder (afspilningstid knap 12 minutter):